Nejlepší VPN zdarma i za peníze – srovnání a zkušenosti (2024)

V tomto článku najdete nejlepší VPN služby, které doporučujeme českým uživatelům i cestovatelům. Bezplatné VPN pro nenáročné i špičkové služby pro intenzivní využívání a zabezpečení.

VPN a bezpečnost

Pokud nechcete číst celý článek, zde je hlavní shrnutí:

  • Pokud jedete na dovolenou, nemáte velké nároky a jen by se vám občas VPN hodila, zkuste třeba 7-denní bezplatný trial od Avastu. V případě delší dovolené můžete zkusit NordVPN nebo ExpressVPN, u kterých ale musíte zaplatit a do 30/45 dní můžete požádat o vrácení platby bez udání důvodu. Také bezplatný VPN Proton Free dobře poslouží pro základní účely.
  • Pokud zvažujete pořízení VPN dlouhodobě a máte nižší nároky na funkce a rychlost, zkuste nejprve zdarma ProtonVPN. Připojení přes Amsterdam je ve většině případů dostatečně rychlé pro normální brouzdání.  Nebo si můžete si vybrat jakoukoliv VPN službu od solidního poskytovatele. GhostVPN má při dvouleté platbě opravdu výhodnou cenu.
  • Pokud hledáte VPN s maximálním zabezpečením, vysokou rychlostí a mnoha funkcemi, zkuste NordVPN nebo Express VPN, které jsou dlouhodobě odborníky hodnoceny jako nejlepší.

Proč používat VPN

  • Ochrana soukromí: VPN maskuje vaši IP adresu a polohu, takže jsou vaše aktivity soukromější. Webové stránky, inzerenti, a ani poskytovatel internetu nemohou sledovat vaši aktivitu při prohlížení.
  • Bezpečnost: Při používání sítě VPN se mezi vaším zařízením a serverem VPN vytvoří šifrovaný tunel, který pomáhá chránit citlivé informace, jako jsou hesla, čísla platebních karet a další osobní údaje, před hackery. To je obzvlášť důležité, když používáte veřejné sítě Wi-Fi, které jsou méně bezpečné a náchylnější ke kybernetickým útokům.
  • Přístup k obsahu v jiné zemi: Pokud cestujete do zahraničí, může se stát, že některé webové stránky nebo online služby jsou blokovány. VPN umožní připojit se k serverům různě po světě a získat tak přístup k omezenému obsahu (banka, streamovací služby, herní servery, sportovní přenosy apod.).
  • Ostatní: VPN má i další využití – při omezování rychlosti některých aktivit na internetu. V některých méně šťastných zemích se používá VPN pro obcházení cenzury (Čína, Rusko, atd.).

Jak vybrat správnou VPN

Kromě ceny je několik dalších kritérií, které vezměte v úvahu při výběru VPN:

  • Bezpečnost: Hledejte VPN, která nabízí silné šifrování (alespoň AES-256), neukládá záznamy o vaší aktivitě a má další bezpečnostní funkce, např. tzv. kill switch, který vás odpojí od internetu, pokud dojde k výpadku spojení VPN.
  • Umístění serverů: zmíněný digitální tunel s vaší komunikací vyúsťuje na serveru vaší VPN služby. Ta jich má obvykle mnoho a jsou rozeseté různě po světě, aby si uživatel mohl vybrat nejvhodnější. Obvykle je nejlepší ten, který je fyzicky nejblíže k Vám. Takže pokud jedete do Itálie, ověřte si, že má poskytovatel VPN servery v Itálii. Pokud ne, budete se muset vybrat vzdálenější místo, což obvykle znamená menší rychlost.
  • Jednoduché použití: dobrá VPN by měla mít uživatelsky přívětivé rozhraní a měla by se snadno nastavovat a používat i pro netechnické uživatele.

Přehled nejlepší VPN služeb

Na základě zkušeností i odborných recenzí jsme sestavili seznam nejlepších VPN pro běžného uživatele.

Proton VPN

ProtonVPN je velmi známá švýcarská služba, vyhlášená především svou bezpečností, bez záznamů aktivity, dobrým výkonem, ale také jednoduchostí používání.

Nejlepší VPN zdarma: bezplatná VPN  Proton Free je poměrně použitelná, bez reklam a lze ji velmi doporučit . Rychlost připojení je limitována (medium) a na výběr je jen 5 lokalit (Nizozemsko, Rumunsko, Polsko, Japonsko a USA). Automaticky se mi vždy připojuje k Amsterdamu, kam je spojení nejsilnější. Je to od nás dost daleko, ale pro základní práci to postačuje.  Server lze měnit po 1,5 minutě.
I v bezplatné verzi podporuje 256bit AES šifrování, split tunneling, ochranu úniku IP/DNS a protokol WireGuard i OpenVPN.

Placený tarif: €10 měsíčně nebo €60 za celý rok. Tato verze Plus je vysokorychlostní a zahrnuje kompletní škálu funkcí (streaming, adblocker, atd) a 6000 serverů po celém světě (v ČR je 29 koncových bodů, ale všechny v Praze). Občas se v aplikaci objeví i nabídka na levnější tarif Basic, který má méně lokalit, o trochu nižší rychlost a méně funkcí než tarif Plus.
Sídlo poskytovatele: Švýcarsko

VPN Proton Free

NordVPN

NordVPN je mezi odborníky nejčastěji zmiňována jako nejlepší VPN obecně – pro své bezpečnostní i technické parametry.
VPN zdarma nenabízí, ale má 30-denní zkušební dobu. To většinou pokryje délku celé vaší dovolené v zahraničí 😉
Cena: $12 za měsíc, $59 za rok
Výborné bezpečnostní funkce, velký počet serverů (5500), vysoká rychlost (100+Mbps), uživatelsky přívětivá aplikace.  6 připojení.
Bez logování (auditováno id PWC), 256bitové AES šifrování, kill switch
Sídlo: Panama

ExpressVPN

Také EpressVPN je velmi kladně hodnocená služba, často s podobnými hodnoceními jako NordVPN.
VPN zdarma: není, ale má 30-denní dobu, během kterých lze zažádat o vrácení peněz bez vysvětlování.
Cena: $13 USD za měsíc nebo $100 ročně (na 15 měsíců).
Výborné bezpečnostní funkce, velký počet serverů (3000), vysoká rychlost (100+Mbps), uživatelsky přívětivá aplikace.  5 připojení.
Bez logování, 256bitové AES šifrování, kill switch, split tunneling (možnost vybrat která aplikace použije VPN a která běžné připojení)
Sídlo: Britské Panenské Ostrovy

CyberGhost VPN

Tato služba je velmi příznivě hodnocena a vyzdvihována je také její nižší cena oproti předchozím společnostem.

VPN zdarma: není, 45-denní záruka vrácení peněz při nespokojenosti
Cena: €12 za měsíc nebo €69 na 28 měsíců, tedy přepočteno vychází €2,5 za měsíc (63 Kč). 
Klady: Dobré zabezpečení, dobrý výkon.
Nevýhody: Vyšší cena, menší počet umístění serverů.
Sídlo: Rumunsko

VPN Cyberghost

Avast Secureline VPN

Od známého českého výrobce antivirů přichází i nabídka VPN. Serverů sice nemá po světě tolik jako hlavní hráči, ale  pro běžného uživatele 34 zemí úplně stačí.

Verze zdarma: není, ale můžete na 7 dní využívat bez nutnosti nákupu. Čili oproti NordVPN nebo Express VPN není potřeba zaplatit a pak žádat o vrácení, což je mnohem lepší.

Placená verze: $55 USD ročně pro první rok. Často chodí nabídky na zlevněnou cenu $34 USD, na kterou se vyplatí počkat.

VPN Avast

Hide.me

VPN zdarma: nabízí 256bitové šifrování, kill switch, ochranu úniku IP adresy i split tunneling. No-log policy. Datový limit 10 GB měsíčně.
Použít lze server v Nizozemí, Německu, Francii, Švýcarsku, UK, USA, Kanadě, Singapuru. Pro připojení v ČR se obvykle použije Německo.
V bezplatné verzi bylo při testování připojení velmi pomalé, okolo 1Mbps.
Při registraci si můžete vyzkoušet plnou verzi na 5 dní zdarma (bez zadání čísla karty).
Sídlo poskytovatele: Malajsie

Opera Browser VPN

VPN zdarma: V tomto případě nejde o samostatnou službu, ale o internetový prohlížeč, který už v základu obsahuje VPN službu. Je to bezplatná VPN a server pro Evropu je opět v Amsterdamu. Více zde na výběr není. Pozor na to, že chrání jen Vaši internetovou komunikaci v browseru Opera. Netflix a jiné streamovací platformy v tomto VPN nefungují, což lze ale od bezplatné služby čekat. Rychlost je často kolísavá a download dosahuje hodnot mezi 5-45Mbps, velmi záleží na denní době.
Placená VPN: také zde je k dispozici lepší placená verze, která nabízí za rychlejší a lepší aplikaci (no-log, 6000 serverů) za cenu €48 ročně (trial 7 dní).
Sídlo poskytovatele: Norsko

Opera VPN

 

Poradna, otázky a odpovědi

Jak VPN funguje, co k jejímu užívání potřebuji?

VPN (virtuální privátní síť) je jako tajný tunel pro vaši internetovou komunikaci. Na začátku tunelu je váš počítač nebo telefon, který je připojený přes vašeho internetového poskytovatele do internetu. Když si zobrazíte nějakou internetovou stránku, požadavek putuje z počítače do routeru doma nebo v hotelu, přes poskytovatele internetu a dále přes různé prostředníky až k cílovému serveru. Ten pak pošle odpověď (stránku) zpět k vám, opět přes mnoho uzlů. Na cestě je tedy mnoho míst, kde si komunikaci může někdo přečíst. Největší nebezpečí ale číhá na začátku cesty – mezi vaším počítačem a poskytovatelem internetu. Když se připojíte v kavárně na wifi, nevíte, co se s daty děje – třeba to ani není skutečná wifi kavárny, ale nastražil ji někdo se zlými úmysly a pojmenoval „Free_Kavarna“, aby uživatele zmátl.

Pokud použijete VPN, komunikace se zašifruje ještě ve vašem počítači, takže ji nikdo neoprávněný nepřečte. Takto bezpečně teče až na výstup tunelu, kterým je server poskytovatele VPN v Česku nebo jinde ve světě, podle toho, kde se zrovna nacházíte. Když data vyjedou z tunelu (jsou poskytovatelem rozšifrována), putují po internetu ke svému cíli. Ale to nejslabší místo mezi Vaším počítačem a internetem je již překonáno. Z toho plyne, že hlavním požadavkem na poskytovatele VPN je jeho důvěryhodnost.

Potřebuji VPN, když jsem připojen přes svého mobilního operátora?

Jak je uvedené v předchozím odstavci, jde o důvěru v poskytovatele internetu. Z hlediska bezpečnosti je jistě výrazně lepší používat mobilní připojení místo veřejných wifi – pokud nepotřebujete šetřit mobilními daty, rozhodně mobilnímu připojení dejte přednost.  Operátoři v Česku jsou důvěryhodní, ale také poskytují data třetím stranám, ať už kvůli zákonům, tak kvůli komerčním zájmům. VPN šifruje komunikaci a skryje skutečnou IP adresu, zvyšuje se tím bezpečnost a soukromí. Takže použití VPN i na mobilním připojení dává smysl.

VPN pro brouzdání na darkwebu?

Pokud se plánujete ponořit do hlubin darkwebu, určitě se dobrá VPN hodí jako další vrstva ochrany. Pro brouzdání se používá prohlížeč Tor, který je poměrně bezpečný, ale každá vrstva ochrany navíc se počítá. Operátoři také nevidí uživatele darkwebu úplně rádi, takže je lepší je neprovokovat. Hledejte tedy ty poskytovatele VPN, které podporují prohlížeč Tor (Tor over VPN) , mají silné šifrování, kill switch, multi-hop (více bodů po cestě), ochranu IP/DNS leaku (IPv4/IPv6) a podporují váš operační systém. Z odborných recenzí vychází obvykle nejlépe NordVPN, ExpressVPN. Proton (pouze placená verze), CyberGhost a SurfShark také podporují Tor over VPN.

Co je ochrana proti úniku IP/DNS?

IP leak – únik IP adresy – nastává, když je skutečná IP adresa uživatele odhalena, i když je připojen k VPN. To může nastat například při přerušení spojení s VPN serverem nebo při nesprávné konfiguraci VPN.

DNS leak nastává, když DNS dotazy (které překládají doménová jména na IP adresy) nejsou směrovány skrze VPN, ale přímo přes poskytovatele internetových služeb, což může odhalit navštívené webové stránky. Ochrana proti těmto únikům zajišťuje, že veškerý internetový provoz a DNS dotazy jsou směrovány přes šifrovaný tunel VPN. Tím se tedy zvyšuje anonymita a bezpečnost uživatele.

Proč je sídlo VPN poskytovatelů často v exotických zemích?

Má to praktický důvod. V Americe, EU a většině dalších zemí mají poskytovatelé zákonné povinnosti ukládat informace o používání internetu u jednotlivých účastníků (tzv. logy). A je také zcela běžné i v ČR, že u telekomunikačních, internetových, hostingových a dalších firem chodí jeden požadavek od policie a úřadů za druhým. Jsou však výjimky, kde logovací povinnost není, nebo je jen omezená, případně se dá prakticky obejít. A to je důvod, proč se zde usazují poskytovatelé VPN služeb.